Search
Close this search box.

 Politica editorială

Revista TRANSLATIONES este una dintre publicațiile academice de referință ale Universității de Vest din Timişoara. Ea cuprinde studii, recenzii şi interviuri privitoare la teme de actualitate ale cercetării traductologice contemporane, printr-o abordare analitică și comparativă. Ritmul apariției este de un număr pe an.

Domeniile de interes privilegiate sunt următoarele:

1) raportul dintre tradiție și inovație în procesele istorico-epistemologice și critico-editoriale ale disciplinei;

2) relația dintre intraduction (importul literar, sub formă de traducere, al unui autor sau al unei opere) și extraduction (exportul sub formă de traducere);

3) traducerea în perspectivă interculturală;

4) impactul informatizării şi digitalizării asupra domeniului traductologic (cercetarea şi valorificarea bazelor de date şi platformelor online, explorarea tehnicilor și metodelor de generare automată a traducerilor, îmbinarea eficienței digitale cu abilitatea umană în procesul de post-editare a traducerii automate);

5) cercetarea istoriei recente a traducerilor în limba română (din 1990 până în zilele noastre), prin analiza cantitativă și calitativă a datelor (domenii de traducere, autori, editori, traducători).

Responsabilitatea ideilor expuse în studiile acceptate spre publicare aparține în totalitate autorilor. Studiile trebuie să respecte normele de tehnoredactare ale revistei, care se regăsesc la Informaţii pentru autori. Articolele vor fi supuse unei evaluări inițiale la nivelul redacției urmând ca, în cazul unei evaluări pozitive din partea editorilor, fiecare studiu să fie supus unei evaluări de tipul double-blind peer review.

Toate revizuirile generate de procesul de peer-review vor fi făcute doar de autori, editorii asumându-și sarcina de a corecta tacit eventualele greșeli de scriere, gramaticale sau de nerespectare a formatului. 
 

Politica de copyright

Toate materialele publicate sau părți ale acestora sunt protejate prin copyright de la reproducere, copiere, preluare parțială sau integrală în alte publicații. Drepturile aparțin în totalitate autorilor, având obligația de a preciza, în eventualitatea unei publicări în alt context editorial, detalii referitoare la publicarea inițială în revistă.

În cazul unor materiale protejate de drepturile de autor, integrate în studiile propuse spre publicare, responsabilitatea obținerii permisiunii de folosire a acestora aparține autorilor. Acordul scris referitor la această permisiune va fi trimis editorilor.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.